Ciężko jest zaprzeczyć temu, że zimą jemy o wiele mniej świeżych owoców i warzyw, które są głównym źródłem witamin. Do tego dochodzi przebywanie w zamkniętych, ogrzewanych pomieszczeniach i mała aktywność fizyczna. Nic dziwnego, że czujemy się ociężali i nie mamy energii. Skąd zatem wziąć witaminy zimą, aby móc znów właściwe funkcjonować?
Przyczyny braku witamin w okresie zimowym
W chłodne dni nie mamy ochoty na nic innego niż wskoczenie do ciepłego łóżka, a następnie otulenie się takimi akcesoriami sypialnianymi, jak koc czy kołdra na zimę. Innym powodem jest ciągłe osłabienie, które towarzyszy nam w tym czasie. Jest ono najczęściej związane z niewłaściwą dietą, w której brakuje przede wszystkim witamin. Ich najlepszym źródłem są owoce i warzywa, do których dostęp zimą jest zdecydowanie ograniczony. Do innych, ale równie poważnych przyczyn w tym czasie zaliczyć można:
-
mniejszą ekspozycję na światło słoneczne,
-
zaburzenia wchłaniania,
-
przyjmowanie licznych leków.
Skąd wziąć witaminy w czasie zimy?
Najlepszym sposobem na cieszenie się owocami i warzywami, będącymi źródłem witamin, jest ich mrożenie! Jest to najlepsza i najbardziej bezpieczna opcja, gdyż nie zawsze produkty ze sklepu mogą być hodowane w optymalnych warunkach. Poza tym nic nie zastąpi smaku i składu owoców oraz warzyw kupowanych w sezonie letnim. A co powinniśmy jeść zimą? Najlepiej postawić na:
-
przetwory zrobione latem,
-
jabłka i gruszki, a także mrożone truskawki, maliny czy porzeczki,
-
warzywa korzeniowe, cebulowe, kapustne oraz strączkowe.
Jakie witaminy suplementować?
Zimą nie jesteśmy w stanie pokryć całkowitego zapotrzebowania na niektóre witaminy. Wiąże się to z wykorzystywaniem ich, m.in. do podnoszenia odporności, aby zapobiec infekcjom w zimowym czasie. Z uwagi na to, wyróżnia się trzy podstawowe witaminy, które powinniśmy dodatkowo suplementować zimą. Zalicza się do nich:
-
witamina C – wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, uszczelnia naczynia krwionośne, a także jest niezbędna do zachowania właściwego metabolizmu energetycznego,
-
witamina D – reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, ma istotne znaczenie dla układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego, a także wykorzystywana jest w profilaktyce wielu chorób,
-
witamina E – najsilniejszy antyoksydant, wpływa na układ odpornościowy, procesy metaboliczne oraz poprawia stan włosów, skóry czy paznokci.
Spadek odporności, złe samopoczucie czy mniej energii i chęci do życia to najczęstsze efekty braku witamin zimą. Warto zatem już teraz wiedzieć, jak temu zapobiec oraz co ewentualnie suplementować.